2012. augusztus 5., vasárnap

Gyümölcsök, melyeket érdemes szeretni

A gyümölcsfogyasztás előnyeiről valószínűleg a legtöbb embernek van fogalma, illetve az is közismert, milyen fontos szerepet játszanak egészségünk megtartásában, bizonyos betegségek megelőzésében. Ezen kívül keresve sem találhatnánk egészségesebb és hatékonyabb fogyókúrás ételeket, hiszen amellett, hogy finomak, rost- és folyadéktartalmuk sem elhanyagolható, és tele vannak szervezetünk számára értékes ásványi anyagokkal és vitaminokkal. Készítettem egy listát négy szuper finom és egészséges gyümölccsel, úgyhogy a csokik, chipsek és egyéb nasik helyett szerelkezzünk fel ilyesféle finomságokkal... nektek melyik a kedvencetek? :)

Tumblr_ldh7nssged1qbuhado1_500_large

Ananász
Valószínűleg a lehető legrosszabb példa vagyok erre, ugyanis sokat olvasgattam az ananásszal kapcsolatban, és rájöttem, hogy milyen sok előnye is van a fogyasztásának, én azonban nem jutok messzebb a cukros lében úsztatott konzervnél. Olykor megcsodálom a kosarakban, polcokon ezt a külsőre is tetszetős egzotikus gyümölcsöt, de még sosem vásároltam meg ilyen természetes formájában.
Az ananász őshazája Közép és Dél-Amerika, hazánkban a 19. században terjedt el. 
A lényeg, hogy gazdag rosttartalma miatt felgyorsítja az anyagcserét, segít kiüríteni a méreganyagokat, és kitisztítja az emésztőrendszert is. Kiváló kiegészítője bármilyen fogyókúrás étrendnek, ugyanis csökkenti az édesség utáni vágyat. Most pedig a jegyzeteimre pillantok, mert adatok következnek... :) Kalóriatartalmára vonatkozóan nem találtam egységes megállapodást, 100g-ra ugyanis írnak a 30-tól kezdve az 57-ig mindent. C-vitamin tartalma igen jelentős, mely segít az immunrendszer megerősítésében, magnéziumtartalma az anyagcserét serkenti, káliumtartalma a vízháztartás szabályozásában közreműködik, a gyomor egészséges működéséért pedig a benne található folsav is felelős. Legértékesebb anyaga a bromélia nevű enzim, ami a fehérjék és zsírok lebontásában játszik fontos szerepet - ez hiányzik a konzervananászból, így nincs akkora hatása, mint a frissnek. 

Kivi
A kis "szőrös" gyümölcs nevét Új-Zéland címerállatáról, a kivimadárról kapta, ahol alig több, mint 100 éve termesztik, holott őshazájában, Kínában már jóval korábban is tettek róla említést. A rák kialakulásának veszélyét csökkentő anyagokat tartalmaz, és rendkívül gazdag C- és E-vitaminban. Előbbi vízben, utóbbi zsírban oldódik, kiegészítik egymás hatását, mert sejten belül és kívül is kifejtik hatásukat. A kis C-vitamin bomba feltölt energiával, már egy darab is fedezi napi vitaminszükségletünket - egy szem kiviben tízsszer annyi a C-vitamin, mint egy narancsban. Vitamin- és magnéziumtartalma serkenti az anyagcserét, a benne található kálium pedig vízhajtó hatásáról ismert. Állítólag ha sok kivit fogyasztunk, nagymértékben csökkenthető a szív-és érrendszeri betegségek kialakulása is. Találtam még egy érdekességet, miszerint a kiviből nem lehet tejes turmixot készíteni, mert bizonyos enzimek miatt minden tejtermék kicsapódik. 

Tumblr_lxj37soaim1qckzluo1_500_large

Dinnye
Ééés következzen az én egyik kedvenc gyümölcsöm, a dinnye! Nemcsak azért jó enni, mert a melegben hűsít és finom, hanem azért is, mert a szervezet számára is hasznos élettani hatásokkal bír. Frissítő, mivel a dinnye 95%-a víz. Nyáron sokat izzadunk, amivel sok vizet és ásványi sót veszítünk, a dinnye azonban mindkettőt pótolja, ezáltal nemcsak frissít, de tisztít is. Ásványianyag-tartalma igen magas, de sok vitamint is tartalmaz. A sárgadinnyében még karotin is van, ami többek között segít a bőrnek, hogy megtartsa a barnaságot. Jótékony hatásai közé tartozik többek között, hogy megszépíti a hajat, erősíti a csontokat és a fogakat, fokozza a vérképzést, védi a nyálkahártyákat, valamint tisztítja a vért és a vesét.
Dinnyevásárlásnál a kopogtatós módszert szerintem mindenki ismeri és használja, de vajon tudják is, mire kell figyelni? A lényeg, hogy a görögdinnyének kongó hangot kell adnia, lékelésnél pedig hallani kell, hogy reped a héja - ezek jelentik, hogy jót választottunk. A sárgadinnyék esetében azt kell figyelni, hogy van-e illata, és a szár helye körül apró repedéseket kell látnunk. Ha megnyomjuk ezt a területet, engednie kell a nyomásnak - ekkor kötöttünk jó üzletet.

Málna
Nem is gondolnánk, hogy mennyi egészségmegőrző hatással rendelkezik ez az apró bogyós gyümölcs, pedig sok biotint tartalmaz, ami nem más, mint maga a szépségvitamin: a benne lévő kén segítségével csillogóvá teszi a hajat, és szépíti a bőrt. C-vitamin és antioxidáns tartalma is rendkívül magas, így az immunrendszer erősítésében és a rák megelőzésében is fontos szerepet játszik. A-vitamin tartalma enyhíti a látászavarokat, erősíti a szem ereit. Csillapítja a fogínyvérzést, megelőzi az orrvérzést. Kitűnő vértisztító, vérszegénység ellen is hatásos, és csillapítja a lázat. Rovarcsípések okozta duzzanatok borogatására is használható, emellett másnaposság ellen, és antibiotikum kúra után is jó szolgálatot tesz, mert segít helyreállítani a megterhelt emésztőrendszert és a károsodott bélflórát.
Rendkívül sérülékeny gyümölcs, így oda kell figyelni, hogy megfelelően tároljuk: a legjobb, ha a hűtőbe tesszük, itt akár 2-3 nap múlva is fogyasztható marad. Le lehet fagyasztani is, mert ízét viszonylag jól megőrzi. Nagyobb mennyiséget csak akkor érdemes vásárolni belőle, ha rögtön el is tudjuk fogyasztani, és csak közvetlenül az előtt mossuk meg, mielőtt meg szeretnénk enni.

2 megjegyzés:

  1. haha, dinnyénél én is szoktam kopogtatni! tök muris! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Őszintén nekem is utána kellett kérdeznem, pontosan miért csináljuk ezt... de szerintem ha megkérdeznénk minden vevőt, aki vadul kopogtatja a dinnyét, a legtöbben nem tudnák rá a választ! :D :)

      Törlés