2012. április 1., vasárnap

A lapos hasért - edzések nélkül

Egy régebbi újságban olvastam ezt az érdekes cikket, úgy gondolom, hogy hasznos, így begépelem Nektek, sok-sok hasznos szuper annak érdekében, hogy laposabb hasra tegyünk szert, néhány rossz szokás elhagyásával! :) 

Sajnos genetikailag meghatározott testi adottságainkból adódóan nem lehet mindannyiunknak feszes hasa. Akinek ugyanis a haskörnyéki területek a legfőbb zsírraktárai, csak akkor fog teljesen zsírtalan pocakkal büszkélkedni, ha már minden zsírt leégetett a testéről. A vészesen alacsony testzsírszázaléknak pedig rengeteg egészségre káros következménye van, mint például a rendszertelen menstruáció és a meddőség. Ugyanakkor az sem biztos, hogy neked be kell érned azzal a pocakkal, amit most a tükörben látsz. Könnyen lehet, hogy eredetileg jóval karcsúbb vagy, csupán el kellene hagynod néhány rossz szokásodat, és napok alatt előbukkannának valódi formáid. Lássuk hát a hat trükköt, melyek egyike sem ír elő szigorú diétát vagy izzasztó tornagyakorlatokat!


Igyál több vizet!
Ha dehidratált vagy, a sejtjeid több vizet kötnek meg az ételekből és italokból, amiket a nap során fogyasztasz, így felpuffadsz, bevizesedsz - ez akár kilókban és centikben is mérhető testsúlytöbbletet eredményezhet! Másfelől pedig a bőséges folyadékfogyasztás elősegíti a jobb emésztést, így ha sok vizet iszol, könnyebben mondhatsz búcsút a felfúvódásnak és az étkezések utáni kellemetlen telítettségérzésnek is. Törekedj a napi két liter víz - estenként gyógytea - elfogyasztására, melyet meleg időben vagy sportoláshoz még megtoldhatsz néhány pohárral. Szintén pótolni kell a különböző vízhajtó tulajdonságú italok - kávé, fekete tea, zöld tea, alkohol, cukros italok - által elveszített vízmennyiséget is! A folyadékfogyasztásod nagy része víz vagy ásványvíz legyen, mellé ihatsz citrusfélékkel ízesített limonádét vagy bizonyos gyógyteákat, hígított zöldség- és gyümölcsleveket, de ez utóbbiakat csak mértékkel és ritkábban fogyaszd. Reggel, felkelés után közvetlenül hajts fel egy nagy pohár langyos citromos vizet. Az ital csodákat tesz az emésztéssel, felpörgeti az alapanyagcserét, és még finom is.

Tumblr_lddaje0odf1qfwmexo1_500_large


Tégy mindennap valami apróságot, hogy csökkentsd a stresszt!
A stressz nemcsak arra sarkall, hogy gyakrabban nassoljunk, hanem bizonyos esetekben növeli a hasi elhízás kockázatát. Tudósok megállapították, hogy a stressz hatására megnövekedett kortizolhormon kibocsátása arra ösztönözheti a szervezetet, hogy a has környékén zsírt tároljon. Tanulj meg néhány egyszerűen alkalmazható, stresszcsökkentő meditációt, vagy legalább ülj le néhány percre, és lélegezz mélyeket, ha valami stresszhatás ér. A testmozgás is nagyszerű feszültséglevezető, legyen az akár egy kemény aerobikedzés vagy csupán félórás séta a szabad levegőn. De ha neked egy finom tea és néhány perc csönd segít, akkor hajrá! A lényeg, hogy mindennap tegyél valamit a stressz csökkentése érdekében.

Egyél egy kis zsírt!
Sok nő követi el azt a hibát, hogy a zsírokat teljesen száműzi az étrendjéből. Ez nemcsak azért butaság, mert az egészséges zsírokra kifejezetten szüksége van a szervezetünknek, hanem mert egy kutatás eredményei szerint egy ilyen szigorú diéta alatt a szervezet elveszíti azokat az enzimeket, melyek segítenek a zsírok lebontásában, emésztésében, így amikor visszatérünk a normális étkezésre, vagy akár csak alkalmi "kihágást" követünk el, az emésztési nehézségek miatt kellemetlenül fölpuffadunk. A megoldás a kiegyensúlyozott étrend követése, melybe a transzzsírokon kívül kis mennyiségben bármilyen fajta zsír belefér. Nemcsak egészségesebbek leszünk ettől, de összességében kevesebbet is eszünk, hiszen a zsírok nagyon jól telítenek.

Legalább hét órát aludj éjszakánként!
Ha kialvatlan vagy - akár már két nap után is -, a szervezeted olyan hormonokat bocsát ki, melyek fokozzák az étvágyadat és hajlamosítanak a túlevésre.

80751035_tumblr_lvce8imvxe1qe6psjo1_500_large 

Vigyázz a mesterséges édesítőszerekkel!
Ha valakinek érzékenyebb az emésztése, akkor könnyedén felpuffadhat a sok mesterséges édesítőszert tartalmazó élelmiszerektől, ugyanis a szervezetünk a cukorpótlókat nem ételként azonosítja, így nem tudja, hogyan bontsa le azt, Ha azt veszed észre, hogy a mesterséges édesítőszert tartalmazó ételek és italok fogyasztása után rendszeresen felfúvódsz, vagy többet kell mosdóba járnod, lehetséges, hogy érzékeny vagy a cukorpótlókra. A legjobb lenne, ha fokozatosan megpróbálnád teljesen kiiktatni az étrendedből ezeket az élelmiszereket, de ha nagyon nehezen megy, akkor is csökkentsd minimálisra a fogyasztásukat. A szánsavas üdítőkre ugyanez vonatkozik: csak felesleges gázokat juttatsz velük a szervezetedbe, különösen, ha szívószálon keresztül iszol.

Húzd ki magad!
Anyukának igaza volt, mikor ezzel nyúzott: a helyes testtartás nagyon fontos! A legtriviálisabb negatív hatása, hogy az előreejtett vállak és csípő optikailag azt a hatást kelti, mintha sokkal kiállóbb pocakod lenne, mint valójában. Emellett pedig a rossz testtartás bizony még azoknak az erőfeszítéseknek a hatását is csökkenti, amik miatt hetente több órát izzadsz a konditeremben. Elég csak összevetni a hát és a derék izmainak fejlesztésével töltött órák számát a számítógép előtti görnyedéssel töltött órák számával, és máris gyanús lesz, melyiknek a hatása érvényesül jobban... Nagyon fontos hát a helyes testtartás az íróasztal előtt ülve, vagy ha hosszabb ideig kell állnunk. Bizonyos "elkényelmesedett" testtartások nevükkel ellentétben korántsem kényelmesek a törzsed és a gerinced számára. Ülve igyekezz inkább a szék szélén ülni, minthogy teljesen hátradőlj benne, ha pedig sokáig kell állnod, húzd ki magad, húzd be a hasad, engedd le a válladat, álladat emeld meg kissé. Ez nemcsak a gerincednek tesz jót, hanem a hasizmaidat is észrevétlenül megdolgoztatja. 

1 megjegyzés: