2012. szeptember 21., péntek

Frissítsd fel ügyesen az otthonod, avagy új szobába költözöm

Jövő héten végre-valahára új szobába költözök, és megkapom az albi legnagyobb, legtágasabb szobáját, ami ráadásul utcára néz, és még a net is gyorsabb! Néha előjön belőlem a lakberendező és a belsőépítész, úgyhogy már egy ideje azon gondolkozom, mivel csinosíthatnám ki, tehetném otthonosabbá a helyet, ami nap mint nap fog várni suli után. Mivel egy viszonylag nagy helyiségről van szó, nem csupán annyi lesz a dolgom, hogy kiválasztom, milyen asztali lámpát szeretnék, de ki kell gondolnom azt is, hogy lenne a legideálisabb elhelyezni a bútorokat, mi hova kerüljön. Szeretném valahogy különválasztani a nappali, tanulás, dolgozós részt az ágytól, mondjuk még nem tudom, hogy fogom ezt megvalósítani egy légtéren belül.

Tudni kell, hogy szeretem az egyszerű dolgokat, letisztult színeket, természetes anyagokat, inkább legyen minimál, mint giccses. Pont, mint az öltözködésben, ezeket az úgynevezett "basics" darabokat feltűnőbb, különlegesebb kiegészítőkkel próbálom feldobni, szeretek megragadni a részletekben, mintákban, egyedi és praktikus megoldásokban. 


Az Ikea weboldalát hívtam segítségül, mivel az idei katalógust még sajnos nem tartottam a kezemben, és összeszedtem azokat a dolgokat, amiket szívesen elfogadnék, és gondolatban már be is pakoltam őket a szobámba. Szeretek hasonló inspiráló képeket nézegetni, válogatni a különböző stílusok között, mert közben én is megtalálom a magamét, és egyre jobban kikristályosodik bennem, hogy legközelebb merre kell nézelődnöm - így véletlenül sem találok be a rusztikus bútorok piacára, hanem próbálok célirányosan haladni, és válogatni. Persze minden lehet ízléses, de egy hatalmas antik váza éppannyira nem illene a szobámba / álomlakásomba, mint egy fényes bőrkanapé - egyszerűen egyik sem a stílusom, és ha már egy ilyen meghatározó alapdarab nincs ínyemre, hiába ügyeskedek a megfelelő függöny, vagy lámpa kiválasztásával, nem hiszem, hogy megbékülnék vele. 
Számomra az egyik legkedvesebb anyag a fa, így kicsit visszafogtam magam, amikor a montázsok összeállításánál erősen túlsúlyba került... Mivel ilyen alapdarabokat, mint íróasztal, ágy, nem viszek magammal (mert már vannak), azok között nem is nézelődtem, inkább a részletekre szeretném fektetni a hangsúlyt, gondolok itt az ágyneműtől kezdve a tárolási lehetőségeken át a lámpákig. 

Szerintem nem vagyok egyedül, ha azt mondom, az én szemléletemben az ágy foglalja el a központi helyet a szobában - és ezt a "központ"-ot nem mértanilag értem -, ami egy hely a pihenésre, lazításra, és mindemellett imádom a színes ágyneműket, és a sok-sok díszpárnát! Az Ikea oldalán találtam is nagyon helyes darabokat, de próbáltam nem a "határ a csillagos ég"-kategóriából választani, és még megfizethető dolgokat válogatni össze. Utána jutott eszembe, hogy a Jysk oldalán is érdemes lenne szétnézni, de akkorra már elkészültem két montázzsal. Igaz, sokáig tart egy-egy ilyen bejegyzés elkészítése, de közben is sokat tanul az ember, például elkezdtem azon gondolkozni, hogy hoppá, ilyen huzatokat én is tudnék csinálni! De ugyanez fordult meg a fejemben a lámpaburáknál is, úgyhogy lehet, hogy kipróbálom, és ha sikerül valami ügyeset összehoznom, Do It Yourself posztként be is mutatom Nektek.


Nagyon sok mindent saját kezünkkel is el tudunk készíteni, felújítani, átalakítani, és szerintem az ilyen fajta barkácsolásnak csak jó oldalai vannak (még akkor is, ha nem éppen úgy sikerül, mint ahogy megálmodtuk). Amellett, hogy egy teljesen egyedi dolgot alkotunk, jól szórakozunk közben, fejlődik a kreativitásunk, jó érzés lesz ránézni az elkészült munkára, és engem ki is kapcsol, ha ügyködhetek valamin, ami utána a szobám dísze lesz.Nem kell feltétlenül nagyobb dolgokra, és ezáltal nagy költségekre gondolni, kis apróságokkal is örömet szerezhetünk magunknak, családunknak: friss virág az asztalon, egy családi fotókból készített montázs, tárolódoboz szalvétatechnikával díszítve, és még sok más egyszerű ötlet, és máris otthonosabb hangulat járja át a helyiséget. 

A munkához, tanuláshoz elengedhetetlen az is, hogy biztosított legyen legalább egy sarok, ahol nyugalom uralkodik, és kizárva mindent, csakis a feladatra tudunk koncentrálni. Megszámlálhatatlanul sokszor fordul elő velem, hogy az asztalomon átláthatatlan káosz uralkodik, ami teljesen elveszi a kedvem a tanulástól, pedig csak annyi lenne az egész, hogy kiviném a poharat, a tányért, a körömlakkokat visszatenném a polcra, stb, stb. A rendezett asztal igenis fontos, úgy, ahogy a megfelelő világítás is. Lassan egyre hamarabb kezd sötétedni, és amikor már annyira van félhomály, hogy nem látjuk, mit írunk, olvasunk, viszont az egész szoba kivilágítására nincs szükég (egyébként sem kíváncsi az egész utca arra, mi történik odabent), olyankor tökéletes az íróasztali kis lámpa. Ezt azért hangsúlyozom ki, mert nekem a pillanatnyi szobámban nincsen, és égető szükségét érzem - az pedig, hogy teljesen árnyékolom magam az asztalnál ülve, még rátesz egy lapáttal.

Érdemes egyébként böngészni nagyobb cégek ajánlatait, egyrészt az akciók miatt, másrészt kiválóan szolgálnak ihletforrásként is (például a H&M Home Feminine Bohemian kollekciója is ígéretesnek tűnik). Utána, mielőtt rohannánk megvenni az adott terméket, amibe beleszerettünk, nem árt szétnézni kisebb helyeken, vagy akár bolhapiacokon, vásárokon is, ahol arra is van esély, hogy jóval kevesebb pénzért szembetalálkozunk egy hasonló darabbal, ami lehet kicsit kopottabb, javításra szoruló, de némi idő- és energiaráfordítással olyan, mintha új lenne!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése