2012. május 12., szombat

Ásványvíz? Csapvíz?

Ezúttal nem sminkelésről, divatról, vagy kozmetikai termékekről szeretnék írni, hanem valami kevésbé megszokottól. Ugyebár mindannyian tisztában vagyunk azzal, miért is fontos szervezetünk számára a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, főleg nyáron - a hőségben ugyanis hamarabb kiszáradunk. Az üzletekben gyakran végeláthatatlan polcokon sorakoznak a különböző ásványvizes flakonok, de vajon mi a különbség közöttük? Számos kérdés felmerült bennem ezzel kapcsolatban, többek között, hogy érdemes-e egyáltalán folyton ásványvizet fogyasztani, vagy a csapvíz is tökéletesen megfelelő,? Egy kicsit utánaolvastam a témának, ezeket szeretném most összefoglalni és megosztani!


Először is leírom a saját szokásaim, amik szerint abszolút átlagosnak mondhatók: tudatosan figyelek ara, hogy egy nap minimum 2 liter vizet elfogyasszak. Ez javarészt sikerül is, reggel iszom egy bögre teát, esetleg kakaót, utána suliba menet veszek egy 1,5 literes ásványvizet - szénsavmentes változatot, általában Szentkirályit  vagy Naturaqua-t vásárolok, mivel nincs sok különbség az árak között - és valamiért jobbnak gondolom ezeket a nevesebb termékeket, mint társait, pedig nem értek hozzá, mit kellene figyelni a címkén (igen, a marketing...). Ezt le is hajtom az előadások alatt, ha elfogy, csapvízzel töltöm meg az üveget. Sokszor hallottam már másoktól is, hogy "a szegedi víz ihatatlan", ami a mi lakásunk elhelyezkedését tekintve abszolút helytálló megállapítás. Otthonra is veszek a hét elején egy zsugor ásványvizet, hogy ne kelljen azt a rossz ízű, nem túl tiszta vizet fogyasztanunk, ami a csapból folyik (persze ha felforralom, például teához, annak megfelel). Itthon azonban más helyzet áll fenn, mint az albérletben: szüleim szinte sosem tartanak itthon ásványvizet, viszont a csapvízzel semmi probléma nincs, betesszük a hűtőbe és lehűtjük.
Amint látszik, azt gondolom, egészséges mértékben fogyasztok mind csap- és ásványvizet, nem ragadok le egyiknél sem.

Találtam ezzel kapcsolatban egy érdekes cikket, ami amely állítja, egyáltalán nincs különbség a csapvíz és az ásványvíz között (19 féle ásványvizet és 20 csapvizet elemeztek ki a vizsgálat során). A vizeket általában 3 szempont szerint tanulmányozzák, a kapott eredmények alapján jutottak arra a megállapításra, hogy a csapvíz is tökéletes. Furcsa mód az is kiderült a felmérésből, hogy a palackozott ásványvizeknek mintegy 30-40%-a rossz minőségű sőt, kimondottan egészségre ártalmas. természetesen a csapvizek között is akad rossz minőségű, például az Alföldön nyert vizekben arzén is gyakran előfordul, de a bakteriális szennyeződés sem ritka - máshol pedig kifejezetten jó minőségű csapvizet fogyaszthatunk. 
Őszintén szólva nem hinném, hogy ugyanolyan volna, a cikk talán egy kissé túloz, ugyanis arról nem tesz említést, hogy a csapvíz klóros, vegyszeres is lehet, az ásványvizet egyszer már megtisztították. Mindenesetre az egészséges egyensúly megtartása lényeges, egyikből-másikból is nagyjából ugyanannyit, talán ez a legcélszerűbb. 



Már régóta szemeztem a polcokon az ízesített ásványvizekkel, ki is próbáltam a Vöslauer-nek az eper-bors, illetve citrom-gyömbéres változatát, ami 0,7 literes kiszerelésben kapható, nagyon helyes üvege van. Első nekifutásra hatalmába kerített az érzés, hogy valamiért jobban vártam tőle, ugyanis 300-350 Ft körül van, amiért már egy 2 literes üdítőt vagy valamilyen gyümölcslét is vehetnék, nem egy egyszerű ízesített vizet. Na, annyira azért nincs okom a panaszra, meg kell hagyni, nagyon finom, az üvege is hasznos, nagyobb, mint a fél literes, de kisebb, mint a másfél literes üvegek, és szép is, szívesen kipróbálnám a többi ízesítést is.
Ausztriából kerül hozzánk, és mindenféle csoda-dolgot ígér, például hogy az egészségükre odafigyelők részére ideális szomjoltó, hiszen alacsony nátrium, de magas kalcium és magnézium, valamint öregedésgátló hatású metakovasav tartalommal rendelkezik. Kapható szénsavas, mentes, és enyhe változatban is.
Változatai:
  • Vöslauer Biolimo: 100%-ban bio-gazdaságból származó gyümölcs hozzáadásával, csökkentett cukortartalommal
  • Vöslauer Balance: A természetes ásványvíz + teljes értékű gyümölcs, virág és fűszer eszenciával kombinálva, alacsony kalóriatartalommal, tartósítószer-mentesen
  • Vöslauer Baby Víz: Szénsavmentes, alkalmas bébiételek készítésére is. Enyhe ásványi anyag tartalma vigyáz a babák egészségére. 
  • Vöslauer Junior: 4-féle csomagolásban, könnyen nyitható-zárható sportkupakkal ellátva, csak természetes ásványvizet tartalmaz, nem tartalmaz tartósítószert.
Zárójelben megjegyezném, hogy a Szentkirályinak is van ízesített ásványvize, másfél literes kiszerelésben kapható, és nagyon finom (főleg a Jaffásat tudom ajánlani), nekem ezek a kedvenceim!

3 megjegyzés:

  1. Én úgy olvastam, hogy minél alacsonyabb az ásványianyag-tartalma annál jobb, mert megterheli a vesét talán.. meg érdemes cserélgetni őket.
    Nekem szerencsém van, mert Szegedenek azon a részén, ahol lakom finom a víz. Bár vannak időszakok, amikor rosszabb.
    Otthon a régi vezetékek miatt ihatatlan úgyhogy vettünk vízszűrős kancsót és csudijó vizünk van így.
    Ízesítettből ajánlom a Janát, isteni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még régebben kóstoltam Janát (már nem emlékszem milyen ízű volt), de akkor nem nagyon tetszett, azóta sem ittam... bár lehet ezek szerint érdemes lenne!
      Most hogy mondod, ezt hogy a kevesebb ásványianyag-tartalmú ásványvizek a legjobbak, már én is hallottam, még egy hasznos info, amire érdemes figyelni... :)

      Törlés
  2. Nekem sem jött be annyira a Jana én Vöslauer mániás vagyok :)
    Jó a blog ;)
    Nézz be hozzám:
    http://makeupworld-heli.blogspot.com/

    VálaszTörlés